Nordisk Informasjonssenter for Flaggermus (NIFF)
Nordic Chiroptera Information Center
flaggermus.no

Nyheter

Aktualiteter - Ekskursjoner - Pressemeldinger - Europeisk flaggermusnatt - Referater


Europeisk flaggermusuke 2003

25. - 31. august (uke 35)

2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008


Den 25. og 31. august arrangerer NIFF ei nasjonal flaggermusuke fordelt på flere steder i Norge. Markeringen er en del av en europeisk markering som gjennomføres i en rekke europeiske land hvert år. Arrangementet er anbefalt av Eurobats (som koordinerer arrangementet) til å bli holdt siste helg i august. Dog gir de rom for at de enkelte land selv kan bestemme tidspunktet for markeringen etter lokale forhold.

Formålet med den europeisk flaggermusnatt er å fokusere publikums oppmerksomhet på flaggermus som en sårbar dyregruppe samt skape interesse for disse merkelige skapningene.

Dagene ble markert ved flere tiltak:

Den europeiske flaggermusnatta var opprinnelig et initiativ fra Chiroptera Information Center ved Universitetet i Kraków (Polen). I dag er det sekretariatet til den europeiske flaggermusavtalen (EuroBats) som koordinerer markeringen. Direktoratet for naturforvaltning (DN) i Trondhjem er ansvarlig myndighet i Norge som har forpliktet seg til å markeringen. Allikevel ble det ikke bevilget noen midler for gjennomføringen av arrangementet i Norge i 2003! Kostnadene har derfor NIFF måtte dekke selv.

Skoleforedrag (Oppland, Akershus, Oslo, Vestfold)
Foredrag ble holdt for alle elevene, fordelt på over 30 klasser og 7 skoler i Oppland, Oslo, Akershus og Vestfold. Alle foredrag ble holdt på grunnskolen fra 1. til 10. klasse. Størst prioritet ble gitt til klassetrinnene 5., 6. og 7. hvor elevene er fra 10 til 12 år. Utstoppede dyr, flaggermuskasser, fotografier, lysbilder og lyd ble vist/demonstrert. Alle fikk med seg folderen "Flaggermus" hvor det står generelt om flaggermus.


Interessen rundt flaggermus er stor blant skoleelever. På bilde 1 og 2 ser elever fra Garderåsen skole i Fet på en utstopped sørflaggermus Eptesicus serotinus. Å kjenne igjen flaggermusenes ekskrementer er viktig hvis elever skal undersøke loftene hjemme. Her deles ut ekskrementer (bilde 3) for at elevene skal lære å kjenne disse igjen. (Foto 1+2: Nina Bjølgerud, Foto 3: Stig Inderberg).


Flaggermustur på Marinen i Trondhjem (Sør-Trøndelag), 31. august 2003
Klokken 2100 hadde 14 personer inkludert turleder Knut Åge Storstad fra Trøndelag flaggermusgruppe møtt opp på Hadrians plass ved Elgeseter bru. En person fant ikke stedet. Alle hadde sett oppslag på NTNU, henholdsvis Dragvoll og Gløshaugen. Været var 8 grader Celsius, skyet og vindstille. Det sluttet å regne ca. 30 minutter før turen startet. Jeg startet med å dele ut litt informasjon og fortelle om flaggermusene, siden gikk vi langs Nidelva forbi Nidarosdomen med 2 detektorer innstilt på 30 KHz. Da vi ikke hadde hørt flaggermus der, bestemte vi oss for å fortsette turen i bil. I alt ble 13 personer med til Kristiansten festning, hvor vi heller ikke fant noen flaggermus. Vi dro da til Theisendammen på Byåsen. Ved hjelp av lykter tok vi oss fram i mørket til dammen, hvor vi fant minst ti jaktende nordisk flaggermus. Jeg søkte også etter andre arter, men fant ingen. Jeg fortalte litt mer om flaggermus og vi kikket på stjernene. Turen ble avsluttet kl. 2330. De oppmøtte sa de var fornøyd med turen.
Knut Åge Storstad



Flaggermustur langs Akerselva (Oslo), 30. august 2003
Over 80 personer hadde møtt fram på parkeringsplassen til  Teknisk  museum kl. 2100. En gruppe hadde lest om turen i Aftenposten, en annen hadde funnet info på NIFFs hjemmesider, men de aller fleste hadde lest om turen i Oslo Puls. Turen tok til noen minutter forsinket kl. 2110. Solnedgang var ca. 2030, så det var ikke helt overraskende at vannflaggermusene allerede hadde begynt å jakte langs Akerselva når vi kom ned til vannkanten kl. 2118. Nesten 120 meter lengre oppstrøms, rett nedenfor demningen med sti på, talte vi 5-6 vannflaggermus som jaktet innenfor et lite område.
Lengden på hele turen var 1,7 km og turen ble avsluttet 2230.  Leif Gjerde var turleder, assistert av Chris Denyer og Simon Lindholm.


Stilla i Leira-området ved Lillestrøm (Akershus), 29. august 2003
Ni personer hadde møtt fram kl. 2100 på parkeringsplassen til bueskytterbanen bak Skedsmohallen. Deltagerne hadde lest om turen i Romerikes Blad (Akershus Arbeiderblad), men det var ikke oppgitt tidspunkt for turen. Alle deltagerne hadde brukt mye tid på å finne fram til tidspunktet for turen. Ifølge Romerikes Blad ønsker de ikke å oppgi alle detaljer om arrangement som skal holdes i deres distrikt, og folk som i framtida vil orientere seg i kulturarrangement i distriktet bør nok i framtida velge andre aviser som f.eks. Aftenpostens OsloPuls.
En grønn løvgresshoppe ble hørt fra parkeringsplassen på begynnelsen av turen. Etter nærmere undersøkelse fant vi den høyt oppe i ei ung bjørk. Slike gresshopper er sjeldne på Romerike. Turen gikk så ned til veien over Stilla, langs Oksefjellet, over til Leira og så tilbake gjennom Sørum fritidsgård. Det var lite aktivitet denne kvelden, men vi fikk allikevel høre 6 nordisk flaggermus og en dvergflaggermus. Et nordisk flaggermus ble sett og hørt ved bueskytterbanen, 4 nordisk og 1 dvergflaggermus ved ansatteboligen ved Sørum fritidsgård og 1 nordisk flaggermus rundt et gatelys på gårdsplassen til Sørum. Turledere var Leif Gjerde og Simon Lindholm fra Romerike flaggermusgruppe. Turen ble avsluttet 2230 etter en spasertur på 2,7 km.


Mosvatnet i Stavanger (Rogaland), 29. august 2003
Kl. 2100 hadde kun 3 personer, inkludert turleder Kenneth Bruun-Olsen fra Rogaland flaggermusgruppe, møtt fram ved Rogaland Kunstmuseum ved Mosvatnet. Pøsende regnvær rett før turen kan ha gjort sitt til at få valgte å komme.


Stryken i Lunner (Oppland), 28. august 2003
Etter foredraget på Grua reiste vi i biler (en syklet!) til Stryken som ligger helt sør i Harestuvannet. 13 voksne, 5 barn og turlederen Leif Gjerde hadde møtt fram. De to guttene og to jentene som hadde vært på foredraget i Grua tidligere i kveld fikk dessverre ikke lov av sine foreldre å delta. Vi begynte ved broa kl. 2110 og fikk se vannflaggermus. Aktiviteten var ikke på topp med det første, men det tok seg opp etterhvert og vi fikk se 3-4 vannflaggermus helt inn til strandkanten knapt en meter unna beina våre! Vi gikk så en kort spasertur (200 meter) på grusveien og fikk se en nordisk flaggermus som jaktet over ei hogstflate. En kort tur tilbake ved elvebredden vi se vannflaggermusene igjen før turen ble avsluttet med et gruppefoto og utdeling av ei brosjyre. Deltagerne, som alle også hadde vært med på foredraget tidligere i kveld, synes å være meget fornøayd med turen. De siste dro 2155.


Bergverksmuseet i Grua (Oppland), 28. august 2003
Et foredrag ble holdt på Bergverksmuseet i Grua (stasjonsbygningen til Grua jernbanestasjon). I alt hadde 23 personer møtt fram. Interessen må ha vært stor når to gutter og to jenter fra Grua skole hadde møtt opp uten foreldre for å se foredraget, til tross for at samme foredrag ble holdt for klassen deres på skolen tidligere samme dag. Det ble vist lysbilder og utstoppede flaggermus. Flaggermusenes ultralyder ble også demonstrert. Møtet ble avsluttet kl. ?. Etter en kort pause reise alle deltagerne (bortsett fra de fire skoleelvene som ikke fikk lov av sine foreldre) til en nattevandring ved Harestuvannet på Stryken.


Kleppelunden, Klepp (Rogaland), 23. august 2003
Jeg var spendt på om det var noen som ville møte opp, så overraskelsen var ganske stor då 41 personer inkludert en journalist frå Jærbladet møtte opp. Vi gikk en runde i Kleppelunden og fikk høre bra med nordflaggermus. Desverre var det den eneste arten vi fikk høre. Jeg trur att de oppmøte likevell var godt fornøyd med turen. Bjarne Oddane


Sist oppdatert 7. juli 2013